e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček



Od: 14. 5. 2018 do 18. 5. 2018


 Polévka
Hlavní chod
PondělíKmínová s jáhlami(1,9)
Kuřecí steak, americké brambory,tatar.omáčka(7)
grilovaná zelenina, ochucená voda
ÚterýLuštěninová s hráškem (9)
Boloňské špagety se sýrem, banán (1,7)
džus, voda
StředaVývar z kosti s nudlemi (1,9)
Vepř.pečeně,červené zelí,knedlík((1,3,7)
ovocný nápoj, voda
ČtvrtekDýňopvý krém (7)
Hov.ragů na česneku,hrášková rýže,tzatziky salát (1,7)
ovocný nápoj, voda
PátekJarní zeleninová (1,9)
Hrušková žemlovka(1,3,7)
mléko, voda



Od: 7. 5. 2018 do 11. 5. 2018


 Polévka
Hlavní chod
Pondělí
Ředitelské volno
Úterý
Státní svátek
StředaDrožďová s vločkami(1,9)
Zapečené šunkofleky, okurek (1,3,7)
tvarohová tyčinka, voda
ČtvrtekSeverská z lososa (4,7)
Mexický guláš, rýže, ledový salát s cherry rajčaty(1)
ovocný nápoj, ochucená voda
PátekSlepičí vývar s písmenky(1,9)
Zbojnické fazole, chléb (1)
jablko, džus, voda




Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich