e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček



Od: 18. 9. 2017 do 22. 9. 2017


 Polévka
Hlavní chod
PondělíHrášková s kuskusem (1,9)
Krůtí plátek, sýrová omáčka, špagety
ovocný džus, voda
ÚterýFazolová adzuki s kapáním(1,9)
Králičí nudličky na ajvaru,ochucené brambory
hrozny, ochucená voda
StředaBrokolicová(1,7,9)
Mexický guláš, rýže,zelný salát(1,12)
ochucená voda, voda
ČtvrtekSlepičí vývar s játr.knedlíčky(1,3,9)
Vepř.kýta, špenát, bramborový knedlík (1,3)
džus, ochucená voda
PátekFiletová s cizrnou
Zeleninová pizza se šunkou a sýrem(1,3,7)
ovocný nápoj



Od: 11. 9. 2017 do 15. 9. 2017


 Polévka
Hlavní chod
PondělíZeleninová s hlívou ústřičnou
Čočka na cibulce, okurek, chléb
ovocný mošt, voda
ÚterýJáhlová(1,9)
Francouzské brambory, rajčatový salát (3)
ochucená voda
StředaMasový vývar s drobením (1,9)
Hovězí maso, koprová omáčka, knedlík (1)
hruška, ovocná voda, voda
ČtvrtekKapustová s bramborem(1,9)
Kuřecí džuveč, rýže, ledový salát(1)
ochucená voda
Pátekvločková (1,9)
Aljašská treska na zelenině,brambory (4)
ovocný nápoj



Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich