e Základní škola Dambořice - Jídelníček

Jídelníček


Od: 22. 4. 2019 do 26. 4. 2019


 Polévka
Hlavní chod
Pondělí
státní svátek
ÚterýMasová s kapustou (1,9)
Tilápie, dýňový přeliv, šťouchané brambory
ovocný džus, voda
StředaKrémová zeleninová s krutony (7,9)
Kuřecí dílky v ajvaru, tarhoňa, okurka (7)
ochucená voda, voda
ČtvrtekRýžová s hrachem (1,9)
Vepřová kýta, česneková omáčka, brambory(1,7)
jablko, ochucená voda
PátekCelerový vývar s barevnou zavářkou(1,9)
Čočka na cibulce, kysané zelí, vejce, chléb (1,3,12)
muffiny, džus, voda


Od: 15. 4. 2019 do 19. 4. 2019


 Polévka
Hlavní chod
PondělíUzená s krupkami (1,9)
Uzená kýta, švestková omáčka, brambor. knedlík (1)
banán, ovocný džus, ochucená voda
ÚterýRajská s vločkami (1,9)
Krůtí nudličky s bylinkové marinádě, rýže
ledový salát, ochucená voda, voda
StředaMasový vývar se zavářkou(1,9)
Hovězí maso vařené, špenát, brambory, perník(1,3)
čaj, voda
Čtvrtek
Velikonoční prázdniny
Pátek
Velký pátek - státní svátek



Informace o označování alergenů ve školní jídelně
Na základě právních norem EU-2000/13 do 13.12.2014, EU-1169/2011 článek 21 a vyhlášky 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin, bude od 1. 12. 2014 součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha-seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Ten, kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace vám sdělí vedoucí stravování paní Zuzana Kachlířová, tel. 518 631 133.

Seznam alergenů:

  • 1) obiloviny obsahující lepek
  • 2) korýši a výrobky z nich
  • 3) vejce a výrobky z nich
  • 4) ryby a výrobky z nich
  • 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7) mléko a výrobky z něj
  • 8) skořápkové plody(ořechy,mandle)
  • 9) celer a výrobky z něj
  • 10) hořčice a výrobky z ní
  • 11) sezamová semena a výrobky z nich
  • 12) oxid siřičitý a siřičitany
  • 13) vlčí bob(lupina) a výrobky z něj
  • 14) měkkýši a výrobky z nich